söndag 25 januari 2015

Åter in på marknaden

Jag fick ett intresse av att spara i aktier efter att jag pluggat klart och plötsligt började få in lite pengar. Jag sparade under mitt första år på jobbet cirka 100 000 kr i aktier, något som jag senare sålde av när jag köpte en lägenhet. Efter att ha stabiliserat min ekonomi så är jag nu åter på väg att ge mig in i aktiemarknaden (dålig timing nu?). Jag kommer i denna blogg skriva om mina tankar om aktiemarknaden samt om privatekonomiska frågor.

Min tanke är nu att ha ett ökat fokus mot utdelningar för att långsiktigt kunna täcka mina fasta kostnader (mer om dessa i ett senare inlägg). I dagsläget har jag 75 000 kr som jag skall investera och räknar med att kunna investera mellan 5 000 - 10 000 i månaden (beroende på om jag väljer att amortera och månadsspara på min bank för att hålla nere räntevillkoren eller ej).

Nedan kan ni se de aktier jag funderar på att köpa, jag tar gärna emot kommentarer och tankar, vad finns det för andra bra alternativ? Tanken är att lägga grunden för en portfölj som jag skall kunna ha en lång tid och som skall kunna ge mig utdelning år efter år.
  Investering Yield [%] Yield [kr]
Bahnhof 10000 2,72% 272
Castellum 10000 3,62% 362
Industrivärden 10000 3,71% 371
H&M 10000 2,81% 281
Wal-mart 12500 2,17% 271
Johnson & Johnson 12500 2,74% 343
Global X SuperIncome Preferred ETF 10000 6,98% 698
  75000 3,46% 2598

8 kommentarer:

 1. Klok portfölj verkar det. Kan inte Wal-marts valutaexponering men spontant borde det väl vara läge för dem nu när amerikansk konsumtion stiger. Det ska bli spännande att följa din portfölj :)

  Vi har en lite annan inriktning men av våra bolag kanske Disney, Qualcomm och Bmw kan vara värt en titt från ditt perspektiv. Alla tre är möjligen lite dyra just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, skall ta och se över dem och sammanställa en lista på de aktier jag är intresserade av och till vilken kurs jag kan tänka mig att köpa.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Kul med fler bloggare :) Välkommen!

  Det ser ut som en bra start! Kanske att du vill ha någon av de svenska storbankerna också med lite högre yeild. Annars finns väl även nordnet med hyffsad tillväxt också (likt den startportfölj du har). KMI gillar jag också om man vågar sig på energi/olja. Sedan finns det försäkring i Protector, Sampo eller Gjensidige.

  Alternativt kan du månadspara 1000kr i 2-4 aktier i månaden ett tag tills du fått ihop en ordentlig portfölj. Enligt så här: http://rutersinvesteringar.blogspot.se/2014/12/att-bygga-en-egen-fond.html

  "Whatever floats your boat" som man kan säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det låter som en bra idé, har ögnat lite på Swedbank/SHB och kanske slänger in någon av dem också! Bra att få lite diversifiering mellan branscherna.

   Intressant koncept, jag gillar Avanzas nya "giv" där det inte egentligen inte kostar något extra att dela upp köp i många mindre köp. Skall läsa lite mer om tankarna och kanske till och med sprida köpen ytterligare (utom i USA där det fortfarande ligger högre courtage).

   Radera
 4. Välkommen till bloggvärlden! Jag är själv ny här (började blogga om aktier förra månaden) och tycker det ska bli spännande att dela och ta del av tankar i ämnet.

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt kul med ännu en bloggare! En fin portfölj och liknande strategi som jag har! Ska bli spännande att följa din resa gosse! :)

  SvaraRadera